Spiegelboodschap


Voordelen van PresentChild:

  • Het kind hoeft niet bij de behandeling aanwezig te zijn om toch geholpen te worden
  • Het is geschikt voor kinderen van alle leeftijden
  • Zowel jij als het kind profiteert van de behandeling
  • De trajecten zijn kortdurend, kennen vaak langdurige resultaten en weinig terugval

De methode PresentChild draagt al sinds 1994 bij aan het welzijn van kinderen en hun opvoeders.

 

Wanneer het thuis met de kinderen niet lekker loopt kloppen de ouders aan bij een kindercoach of melden hen aan bij een weerbaarheidstraining. Met alle goede bedoelingen gaan zij op zoek naar iemand die hun kind kan helpen, hun kind kan leren hoe het zich beter kan gedragen, meer zelfvertrouwen krijgt of hoe het weer plezier kan krijgen in het leren.

Wat de meeste ouders zich echter niet realiseren is het effect dat zij zelf hebben op hun kind. Op zijn lastige gedrag of op haar onzekerheid.


Kinderen voelen namelijk haarfijn de dingen aan die wij als ouder vaak onbewust doen. Onbewuste patronen en overtuigingen die wij als kind hebben overgenomen van onze eigen ouders. Wie heeft niet eens bij zichzelf gedacht “Oh nee, nu klink ik echt als mijn moeder…..” Hoewel je altijd hebt gezegd dat jij het anders zou gaan doen als jouw ouders, onbewust en automatisch schiet je toch in een bepaald patroon.


Jouw onzekerheid, boosheid, jaloezie, angsten of verdriet worden die van je kind. Jouw kind spiegelt haarfijn terug aan jou wat jij nog hebt op te lossen.

In Suriname bestaat hier zelfs een spreekwoord voor: 


“Over de stenen die de ouders niet opruimen, struikelen de kinderen.”


Te zweverig voor je? Bekijk het eens zo: Wanneer je vroeger thuis kwam met een toets was een van de eerste vragen van je ouders; “wat had de rest van de klas?” Onbewust gaven ze jou hiermee de boodschap dat je pas goed genoeg was als je beter was dan anderen.

En dat is jouw onbewuste overtuiging geworden; “Ik ben niet goed genoeg, anderen zijn beter.” Onbewust sijpelt deze overtuiging door in alle gebieden van je leven. Tijdens vergaderingen ben jij de stille muis, want anderen zullen het vast beter weten. Het lukt je maar niet aan dat project te beginnen wat je zo graag wilt doen, want je zal het toch wel niet kunnen. In alles wat je doet heeft jouw onzekerheid de overhand. 


Zo ook onbewust naar je kinderen. Misschien kun je je nog net inhouden met het vragen naar de cijfers van de rest van de klas wanneer ze thuis komen met een toets. Maar jouw hele houding straalt die vraag wel uit, en dat pikken kinderen met hun voelsprieten op. Je vraagt de juf een keer tussen neus en lippen door hoe de klas het lezen oppikt of je vraagt een moeder op het schoolplein of haar dochter ook in het plusgroepje zit met rekenen. Allemaal signalen die jouw kind oppikt om de overtuigingen over zichzelf vorm te gaan geven.

En dan komt daar op een dag de spiegel; “Mama, ik wil niet meedoen aan het toneelstuk” Wanneer je doorvraagt over het waarom komt daar bibberend het antwoord; “Ik kan het niet, al die mensen die gaan kijken vinden mij vast stom en Pietje kan het veel beter.”

 

Nu is dit een vrij duidelijke spiegel. Je kunt ze echter ook veel cryptischer krijgen. Je weet dat je kind je een spiegel voorhoudt wanneer iets je raakt, je voelt bijvoorbeeld irritatie, jaloezie of verdriet opborrelen. Wanneer dit gebeurt weet je dat het eigenlijk iets van jezelf is. Iets wat je nog mag oplossen. 

Kinderen kopiëren namelijk. Dus ook jouw pijn, overtuigingen en patronen. Wanneer deze bij jou onbewust zijn zul je het gedrag van jouw kind niet als iets van jou zelf herkennen, maar dit is het wel, altijd zelfs. Met hun gedrag vertellen zij jou dus eigenlijk dat er bij jou nog iets zit wat je moet gaan helen.

Wanneer je dat doet, verandert vanzelf jouw (onbewuste) gedrag en, like magic, verandert je kind automatisch mee, hij kopieert nu immers je nieuwe gedrag!

 

 "Een kind luistert niet naar wat je zegt, maar naar wat je doet"


In mijn praktijk zie ik elke keer weer dat wanneer ouders hun eigen oude shit opruimen dit gelijk zijn weerslag heeft op de kinderen. Er ontstaat weer verbinding, de rust in huis keert terug en de gedragsproblemen waarvoor ze kwamen verbeteren of verdwijnen zelfs helemaal. Wanneer een ouder weer in lijn staat met zichzelf, weer echt is, straalt zij dit uit naar de kinderen. Wanneer zij weer leeft naar haar eigen normen en waarden in plaats van naar degene die haar in de loop der jaren zijn opgelegd brengt dat rust en zelfvertrouwen. Je bent weer in balans en dat is alles wat kinderen willen. Een voorspelbare, veilige ouder. Best wel egoïstisch dus eigenlijk dat hele spiegelen. J 

 

Nieuwsgierig geworden naar de spiegelboodschap van jouw kind? Neem dan nu contact op om een afspraak in te plannen!