Inspirationele Blogs

20.03.2020

Rust in huis in onrustige tijden

thuis met kinderen.jpgWat zijn we met zijn allen in een bijzondere situatie terecht gekomen! Zelfs Nostradamus had niet kunnen voorspellen dat we ineens massaal thuis zouden zitten en op elkaar aangewezen zouden zijn (al voorspelde hij wel een wereldwijde epidemie lees ik nu net).
Ineens is iedereen driftig op zoek naar manieren om zich thuis te kunnen vermaken. En niet alleen jijzelf, maar ook de kids zitten noodgedwongen thuis.
 
De gezelschapjesspelletjes vliegen bij bol uit de schappen, onderwijswebsites zijn overbelast en de knutselspullen zijn niet aan te slepen. Want tja, naar een educatief museum of even gaan zwemmen voor de broodnodige beweging kan natuurlijk niet. De tips vliegen je op facebook om de oren en er worden de meest creatieve en soms hilarische filmpjes gedeeld. Juffen en meesters doen hun uiterste best onze kinderen op afstand bezig te houden, maar hebben onze hulp als ouders daarbij hard nodig.
 
Iedereen zoekende
Als ik even een stiekem rondje door de wijk loop, waarbij ik mij bijna een paria voel omdat ik mij überhaupt buiten durf te vertonen, zie ik in een groot deel van de huiskamers ouders met hun kinderen aan tafel zitten. Werkend aan de laptop, schrijvend op een stapel werkbladen of tekenend op een ouderwets krijtbord. In sommige tuinen speelt gelukkig nog een verdwaald kind, maar elk tafereeltje wat ik zie is er een van zoeken, ontreddering en in sommige gevallen zelfs handen in het haar.  
 
Ik zie en hoor ouders struggelen, in real life, op facebook en via de (school)app. Want waar onze minister een aantal maanden geleden nog zo hard riep dat ouders in tijden van lerarentekorten wel even een middagje in konden vallen in het geval van een afwezige meester of juf, merken veel ouders nu toch dat dat niet zo makkelijk is als werd voorgelegd.
 
En zo ook ik 
Waar ik jaren met “gemak” als juf een klas van rond de 30 bestierde, heb ik nu toch ineens moeite met de 2 die ik hier in huis moet zien te vermaken. En niet alleen vermaken, ik moet ze natuurlijk ook nog wat zien te leren. En het liefst ook nog op een leuke en speelse manier, want met enkel wat werkbladen en een computersite houd ik de peuter en groep 3-er niet lang geboeid.
 
En ze zijn drúk! Zo druk! Aan het eind van de dag ben ik blij dat ik ze al stuiterend op bed heb gekregen. En terwijl ik beneden uitgeput op de bank ben geploft feesten zij boven nog even door. Ik houd mijn hart alweer vast voor morgen, als het hele feest weer van voren af aan begint, waarschijnlijk nog net een tikkie erger aangezien ze, na de party die nu boven nog aan de gang is, met een slaaptekort de dag zullen gaan beginnen.
 
No escape
En màn, dan zitten we pas op dag 4 van week 1! Een week waarvan ik de eerste 2 dagen ook nog eens gewoon heb gewerkt, dus feitelijk zit ik pas op dag 2….. HELLLLP! Als ik mij als doorgewinterde juf al zo voel, hoe moet dat dan zijn voor ouders die niet gewend zijn hele dagen met kinderen binnen te zitten, bijvoeglijke naamwoorden uit te leggen, staartdelingen met rest voor te doen of spelenderwijs synchroon tellen aan te bieden? En dit alles zonder escapeknop! Want, zoals eerder gezegd, even een educatief uitje staat niet op de agenda.
 
Natuurlijk kan een schermpje verlichting bieden. Maar vaak functioneert dit slechts als een tijdelijke pleister op de wonde en staan de kids, na die voor jou heerlijke 10/15/20 minuten rust, nog net niet springend op je schoot het behang van de muren te trekken.
 
Hectiek versus connectie
Wat onze kinderen namelijk eigenlijk van ons vragen in deze onrustige tijd is connectie. Voor hen zijn deze tijden even stressvol als voor ons als volwassenen. Ineens staat hun leven op z’n kop. Niet meer naar school, de zwemles of paardrijclub. Geen speeldates met hun vriendjes. Niet even een koffietje in het tentje op de hoek. Alles is anders en niks is hetzelfde. Ineens mag er niets meer.
 
Hoe voorzichtig en pedagogisch wij als volwassenen ook proberen uit te leggen wat er allemaal aan de hand is, ze begrijpen er eigenlijk helemaal niets van. Tel daarbij de stress op die onze kinderen haarfijn van ons aanvoelen en 1 op 1 overnemen (wil je meer weten over het spiegelgedrag van kinderen kijk dan eens rond op mijn website www.hechtmetjekind.nl) en je hebt een stel overprikkelde kinderen die van gekkigheid niet meer weten waar ze het eerst op de muur moeten kleuren of welke stapel pannen uit het kastje te trekken om een drumset mee te maken.
.

        “When children are overwhelmed by big emotions it is our job to share our calm, not join their chaos.”
 
In plaats van als een razende achter hen aan te rennen, jezelf over de kop te werken in een poging jezelf bij te spijkeren op het gebied van de stoffelijkbijvoeglijkomgekeerdenaamwoorden of de rol ducktape erbij te pakken zodat je kind wèl achter zijn stapel werkbladen blijft zitten, laat bovenstaande zin eens op je inwerken. Net zo goed als kinderen onze onrust en frustratie spiegelen, kunnen zij ook onze rust spiegelen.   
 
Wees dus juist nu de rust die zij nodig hebben en gebruik de extra tijd die je hebt gekregen om gedurende de dag de verbinding met je kind op te zoeken. Van de juf of meester hebben de meesten van jullie vast een goedbedoeld schema gekregen met alle taken op het gebied van taal en rekenen die aan het eind van de week af moeten zijn. Fantastisch, en een mooie houvast! Kinderen houden van voorspelbaarheid. Een ritme helpt hen te weten waar ze aan toe zijn en dat brengt rust.
 
Vergeet echter temidst de alledaagse hectiek die het thuiswerken met kinderen met zich meebrengt niet dat verveling en vrij spel juist voor kinderen inspirerende situaties brengt waarin ze als vanzelf leren. Of zoals onderwijscriticus Peter Gray zegt;

peter gray vrij spel laat kinderen leren.jpg

Ik gun jullie juist nu rust in huis. De tijd om even (h)echt tot elkaar te komen en het leuk te hebben in huis. Want ook dat mag! 
Maar hoe doe je dat? Ook daar is aan gedacht. Benieuwd? Klik dan gauw hier en ontvang dit steuntje in de rug gratis en voor niets in je mailbox!  

 Pak af en toe een (H)echt momentje
Vergeet niet (H)echt te liken op facebook voor inspirerende ideeën hoe je in deze tijden (maar stiekem natuurlijk altijd) de relatie met je kind goed kunt houden en in verbinding kunt blijven.

Is het na deze ideeën en tips nog steeds moeilijk thuis? Neem dan contact op zodat we samen kunnen kijken hoe ik jou het beste kan ondersteunen.
 
Lieve groet,

Maaike

Maaike - 13:04:46 @ (H)echt Samen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.